Tortellini in brodo

Vad är ett perfekt tidsfördriv när det är trist och vinter ute? Jo, laga mat förstås!
Den här gången blev det dags att göra egen pasta, närmare bestämt tortellini samt spaghetti.

Av tortellinin snoddes det ihop Tortellini in brodo, helt enkelt tortellini med buljong! Kan verka simpelt, men såå gott är det!




Tortellini in brodo
(Tortellini i buljong)

4 port
12Kalkon/kycklingkött (rester..?)
121 skalad morot
121 msk oxfond
121 glas vitt vin
12 2 L vatten
121 selleri
121 nypa salt
12 Parmesan
* Lägg alla ingredienser i en kastrull. Låt koka 1-2 timmar. Ta ur grönsaker och kött.
* Koka tortellinin i buljongen, ca 5-10 min, dom är klara när dom flyter upp till ytan. Häll upp i soppskålar.

Servera med gott bröd och parmesan.


Fyllning till tortellini

12500g färs
122 pressade vitlöksklyftor
121 selleri
121 finhackad lök
12½ dl tomatpuré
121½ glas vatten
12½ glas rött vin
* Stek alltihop långsamt 15 minuter. Tillsätt tomatpuré, vatten och vin. Låt koka 20 minuter, ta sedan ur sellerin. Strö över lite parmesan. Låt svalna något innan du fyller tortellinin.


Hemmagjord tortellini
12250g vetemjöl special
12250g Durumvetemjöl
125 rumstempererade ägg
(om du vill går det bra att använda 1 glas mineralvatten istället för ägg)
* Häll mjölen i en skål, gör en liten krater i mitten och häll ner äggen. Rör med en gaffel tills allt har blandats ordentligt. Knåda för hand tills degen är mjuk och lättarbetad.
* Är degen för lös tillsätt mer mjöl, är den för torr tillsätt vatten. Degen ska ej vara kladdig och fastna på fingrarna.
* Lyft upp degen och placera på mjölad yta. Om det behövs, fortsätt knåda degen och skär i mindre bitar.
* Kavla ut degen tunt, eller använd en pastamaskin. Tryck ut små rundlar med ett glas eller en kakform. Klicka ut ca 1-1½ tsk fyllning på rundlarna. Vik ihop tvärs över, tryck försiktigt ihop kanterna. Ta sedan dom små ändarna och tryck ihop i mitten. Låt pastan vila minst en timme övertäckt.
* Tänk på att färsk pasta har snabb koktid, ca 2-5 min, beroende på tjocklek. Pastan kan hålla sig okokad ca 1-2 veckor, torrt och svalt.



Slavarbete! Farsgubben fick hjälpa till att kavla och pressa deg


Till och med broderN kom till användning...



Piccolini cornetto!

God fyllning oh yes (:

I väntan på att bli tortellini...


Detta är mitt andra bidrag till tävlingen, klicka HÄR om du vill kika!

Körvdags!

Korvdags!

Pappa och jag har tillsammans skapat korvar/salsiccia, urgoda små skapelser blir det
:3


Bild lånad härifrån



Salsiccia
14 små korvar
12½ kg bogfläsk
12150g sidfläsk
122 msk riven fänkål
121 msk grovmalen svartpeppar
121 tsk salvia
122 tsk rosmarin

Dag 1:
* Tärna båda fläsksorterna. Grovmal köttet och tillsätt kryddorna. Låt det vila över natten i kylskåp.
Dag 2:
* Pressa in köttblandningen i krokfjälster. Lämna en bit fjälster tom mellan varje korv. Detta krävs en hel del utrustning och knåp, man får testa sig fram! Låt korvarna torka torrt, varmt och ventilerat 2-3 dagar.

Urgoda korvisar! Smakar gott i magen med tomatsås, till polenta/pasta/potatis eller på pizza!


Bläckfiskpasta med lax i saffranssås

Idag gjorde jag en av mina favoriträtter, gudomligt är det!
Man kombinerar helt enkelt några av mina stora matfavoriter, lax, pasta och saffran!

Visst kan man bli lite förskräckt över den svarta färgen, men den smakar super! :D
Dock kan det tyvärr hända att den bleknar lite när man kokar den.

Bläckfiskpasta med lax i saffranssås
* Bläckfisk linguine (finns att få tag på i delikatessaffärer)
12 4 st laxfiléer
12 Soya
12 1½ pkt saffran
12 Smör
12 ½-1 dl matlagningsgrädde
12 1 gul lök
12Maizena till redning
12 Salt och vitpeppar
12 2 msk fiskfond eller 1 fiskbuljongtärning
12 1½ dl vitt vin
123 dl vatten
12 Parmesan
* Hacka löken. Fräs den i smör, tillsätt sedan saffran och låt det fräsa en liten stund till. Slå på vatten, vin och grädde (jag hade ingen grädde i, man kan göra som man vill, t.ex. byta ut mot en skvätt mjölk). Tillsätt buljongtärning/fond.
* Låt puttra ihop ca 10 min. Red av med maizena om det behövs. Smaka av med salt och vitpeppar.
Lax: * Lägg filéerna i ugnsfast form. Skvätt på lite soya, strö över havssalt och nymalen svartpeppar. Ställ in i ugnen på grill ovh låt laxen bli ljusrosa och lite brynt ovanpå. Om det behövs, pyttsa på mer soya emellanåt.
* Ta ut och låt svalna något. Skär sedan fisken i stora tärningar.


* Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Häll av och blanda ner såsen. Rör om ordentligt. Lägg upp på tallrikar och toppa med parmesan och lax. Servera med grönsallad!

 

NOM NOM!

 


Pizza!

Idag var det italienskt på menyn (ingen ovanlighet ioförsig...men ja)

Nu när det är så kallt, har vi eldat rätt mycket i vår gamla vedspis. Självklart kan man inte missa tillfället att laga mat i denna funktionella makapär.

VEDUGNSBAKAD PIZZA!



såååååå gott...jag snodde ihop en pizza med hemmagjord salsiccia, buffelmozzarella och förstås basilika, oliver och tomatsås.

Pizza con salsiccia e mozarella di bufalo
(Pizza med fläskkorv och buffelmozzarella)

122 salsiccia
12Mutti passata
121 nypa socker
121 nypa salt
12halverade oliver
12basilikablad
121 buffelmozarella
12ev. olivolja
* Stek salsiccian utan fett i het panna, ca 1 minut på varje sida.
* Värm upp passatan i en kastrull, smaka av med socker och salt.
* Skeda över sås på pizzadegen. Skiva salsiccia och mozarella, fördela över pizzan. Toppa med basilikablad och oliver. Om du vill, ringla över lite olivolja.
* Värm upp en vedugn ordentligt. Lägg in pizzan och håll noga koll, är ugnen riktigt varm går det fort.
Servera och njut!


Grundrecept pizzadeg:
ca 8 st mellanstora pizzor
1250g jäst
1214 dl vetemjöl special
125 dl fingervarmt vatten
122 tsk salt

* Lös ut jästen med ½ dl av vattnet, blanda i 4 msk mjöl, rör till en jämn smet. Låt stå under duk 30 min.

* Gör en krater med ca 12 dl mjöl (spara resten till utbakning), försök att få ett så djupt hål som möjligt i mitten. Häll i jästblandningen, salt och resten av vattnet i kratern. Arbeta med väl inmjölade händer ihop till en deg. Knåda ordentligt minst 10 minuter.
* När degen är smidig, forma till en limpa som du sedan delar i 8 lika stora delar. Forma till bollar, låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 2 timmar.
* En boll blir en pizza! Knåda en liten stund, tryck sedan ut bollen med fingertopparna till en ganska tunn cirkel (använd kavel om det behövs). Tryck till runt om med knogarna ca 2-3 cm innanför kanten, så får du knapriga, upphöjda kanter. Nu är det bara att garnera med valfria ingredienser!





Gjorde även en "pizza traditionale", d.v.s. en pizza med proscioutto, mozarella, basilika och oliver. Det blev även en mycket god, som jag inte fotade, som hade melanzane(äggplanta), zucchini, gul och röd paprika, oliver, mozzarella, proscioutto och kronärtskockor.

Yum!

Detta är mitt bidrag till Kalasgotts Månadsutmaning!
Tänk vad skönt att slippa knåda degen själv..!


Valentines Day <3

Glad Alla Hjärtanes på er!

Jag har ett helt lager med fina och smarriga saker att baka till alla hjärtans, men i år fick det faktiskt bli..

Minisemlor, rakt från hjärtat!
:3
Inte krångligt eller speciellt alls egentligen, men lite vardagsgott sådär! Jag försökte få bullarna att bli röda/rosa, det verkade fungera tills gräddningen kom...antingen är det svårt att få dom röda eller så hade jag för lite färg!

Semmelbullar med hjärtlock
12 st små
1250g smör
1225g röd jäst
121 tsk malen kardemumma
121½ dl mjölk
121 ägg
12½ dl strösocker
121 krm salt
125 dl vetemjöl
12ev. röd karamellfärg

* Smält smöret. Häll på mjölken och kardemumma, blanda. Smula ner jästen i en skål och häll över degvätskan när den är ljummen (37°C
). Rör ut jästen. Tillsätt karamellfärg om så önskas till en färg du tycker är bra.
* Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen en bra stund. Om du använder bakmaskin, knåda åtminstone 5-7 min. Pudra lite mjöl ovanpå, och låt jäsa under duk ca 30 min.
* Slå med knytnävarna på degen så luften går ur, lägg på mjölad yta. Ta ut små degklumpar, tänk på att bullarna jäser en del så gör dom ganska små (beroende på hur stora du vill ha dom). "Snurra" bottnen så att du får en slät bulle som inte spricker upp under gräddning. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk ca 15 min. Sätt ugnen på 225°C
.
* Grädda 10-12 min. Låt svalna under bakduk, om du inte ska använda dom direkt är det bäst att frysa in bullarna direkt när de svalnat så att dom är så fräsha som möjligt vid servering!
Garnering:
12Mandelmassa
12Vispgrädde
12Inkråm från bullarna
12ev. vaniljsocker
*Gröp ur bullarna och blanda med önskvärd mängs riven mandelmassa. Häll på lite ovispad grädde och ev. lite vatten och blanda till en smet. Om du vill kan du även ha lite vaniljsocker i.
* Fyll varje semla med smeten. Tryck ut hjärtlock med en pepparkaksform. Spritsa/klicka på vispgrädde på bullarna och toppa med locket. Sikta över vaniljsocker och servera, kanske med en skål varm mjölk?

Degvätska...rosa c:

Ser lite ut som tuggummi...

...men lika gott ändå!
;3

Mumsi! Hade tyvärr ingen passande sprits hemma, så det blev att bara klicka ut grädden...

Hoppas ni fick många kramar och pussar iallafall!



Chokladkärlek!

Alla hjärtans dag är här! c:



Mysigt med lite värme och kärlek såhär mitt i iskylan tycker jag. Finns så mycket fint att baka till alla -dag, men man kan ju inte göra ALLT...

Hade velat göra geléhjärtan, men jag hann inte skaffa några ingredienser. Så för att visa min hur rar min klass är gjorde jag små chokladpraliner!

Vem tycker liksom inte om choklad?
:3
















Hallonchokladpraliner

ca 20 st
12100g mörk choklad
12100g ljus choklad
12½ paket frysta hallon
121/4-½ dl vispgrädde
12strösocker
12kakao
12hjärtströssel

* Placera ut pralinformar. Värm hallonen i mikron en snabbis. Strö lite strösocker över och rör ihop med vispgrädden.
* Smält chokladen över vattenbad. Rör ner hallonen, låt plattan vara på så att chokladen inte stelnar.
* Skeda försiktigt i formarna. Låt stå en stund. När du kan nudda ytan på pralinerna utan att det kladdar är det dags att garnera!
* Sikta över kakao och plutta dit små hjärtströsslar, ställ sen snabbt i kylen. Låt stå en liten stund i rumstemperatur innan servering.


Yummi yummi yummi I've got love in my tummi!

Formarna är från Lagerhaus, 39 riksdaler!

Mmmm...

Hjärtegott..!


Jordgubbsgrottor

Hello :)

I fredags fyllde min lilla vän Karon 16 år, grattis på honom!
För att fira sjöng vi i matsalen. Jag kan ju självklart inte missa ett tillfälle att baka heller, så det blev ett gäng jordgubbsgrottor (mest för att det bara var jordgubbssylt vi hade hemma), i miniformat! Jättesöta blir dom när man lägger dom i knäckformar, och precis som dom skriver i Hembakat, är dom små får man ta två! :>

Jordgubbsgrottor i miniformat
ca 50 st
121 tsk bakpulver
12125g smör, rumsvarmt
12½ dl potatismjöl
123/4 dl strösocker
122 dl vetemjöl
122 tsk vaniljsocker
12jordgubbssylt
12knäckformar

* Ställ fram smör i god tid. Sätt ugnen på 200
°C.
* Rör smör+socker mjukt och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål, vänd sedan ner i smörmixen och rör ihop till en deg.
* Rulla små kulor, ganska små, för dom stiger en hel del i ugnen. Placera i formarna. Gör en liten fördjupning med lillfingret i varje kaka, och plutta sedan i lite sylt.
* Grädda kakorna ca 10 min, mitt i ugnen.


Så söta så söta!


Den här sylten är ypperlig till det här c: superlätt att bara plutta ut sylten!


Doftar underbart...

Resultatet av för stora kulor! Svårt det där...



Bloggtorka och AXA great!

Har vart lite torkat här, trots att jag inte legat på latsidan med matlagning och bakning :)
Har faktiskt varit hyfsad på att komma ihåg att fotografera, men tyvärr är sladden till kameran trasig!

Men så småningom kommer en receptbomb, det får ni bereda er på!

Nu till inläggets egentliga sak:

AXA great!

Eftersom jag är ett fan av gröt ville jag genast testa på detta!
Det var förstås inte helt fantastiskt. Det hade jag väl inte trott heller, men en smärre besvikelse blev det faktiskt.

Blåbär smakades först, direkt ur kartonförpackningen, och jag tyckte att det smakade mer förpackning. En liiiiiten arom av blåbär fick man när man åt en sådan bit, men inte tillräckligt.
Äppel och kanel hällde jag ner i en tallrik istället, men den smakade inte så mycket den heller, dock luktar den gott!
Sist ut blev
tranbär, som smakade bäst, även den hälld i annan skål. Men i stort sett var det inget speciellt alls, dessutom är det ganska dyrt med 20:- för 50g havregryn...

Gör egen och godare gröt hemma istället, skulle jag säga!




RSS 2.0