あけましておめでとうございます

Get This from CyArena.com



2010 går mot sitt slut!

Vilken bloggtorka det varit de senaste dagarna :)
Har helt enkelt inte suttit vid datorn så mycket i mellandagarna, så det har inte blivit av att blogga!

Julen blev bäst, trots strömavbrott och skärsår! Julmaten blev till hälften tillagad på vanlig spis, och till hälften på vedugnsspis (PRISA gudarna att vi äger en sådan!). Och det blev succé!

Ska slänga in några bilder på det någon dag. Synd att julen är över, det känns faktiskt ganska ledsamt, jag älskar jul, kan knappt vänta tills det blir november igen och man kan börja planera kommande jul :3 (även fast jag redan börjat). Nästa jul+nyår blir fördmodligen i Italien, härligt! Men mitt julbord blev såpass uppskattat att även fast vi badar i god mat därnere så blir det svenskt på jul! Sen är det ju faktiskt så att vi hinner med både och, eftersom julen firas mer den 25:e i Italien ;)

Men, man får hålla sig till tåls, nu är det ett nytt år, med massa spännande saker! Blir troligen en hel del resande för mig, väldigt roligt.
Nyårsmiddagen blir inte så speciell, honungsglaserade revbensspjäll. Men gott nog! Självklart har vi kvar en del julgodis och PANDORO, mm! Kommer ni ihåg den här kakan...?
67
Den har stått och sett och luktat underbart hela julen, den känns en aning stenhård haha, men ska testas som dessert!

Efter allt julstök har jag inte bakat något förutom hundkex (som faktiskt luktar riktigt gott) så på receptagendan står det rätt tomt. Men förmodligen går rulliansen snart igång igen! c:

Gott Nytt År! Hoppas 2011 bjuder på många fina livsstunder 12

Julen är här!

Nu är det faktiskt bara 13 timmar och 19 minuter kvar till jul ;) härligt härligt! Idag går åt till julmatslagande, men ikväll ska familjen mysa ihop och kolla på Mupparnas Jul!
gj
Granen står så grön och grann...föredrar faktiskt plastgran, även om barrdoften försvinner...
khgl
Mycket paket C:

Men innan julen kan komma ska detta fixas:
* Griljera julskinkan
* Fixa sötsaksbord till julklappsöppningen!
* Städa...
* Göra tortellini
* Fixa resten av maten

Imorgon ska vi först ha familjefrukost med gröt, sedan blir det pulkaåkning, och efter det laga mat för min del :) och efter Kalle Anka MAT!
Senare på kvällen blir det presentöppning med godsaksbord som ni ska få se senare...

Julmaten

Håller som ni redan vet på med julmaten, som säkert alla andra idag!

Trots våra italienska rötter ska vi år testa att ha ett svenskt julbord, eftersom vi är hemma!
Detta kommer pryda vårt bord efter Kalle imorgon!
* Kallskuret & ost (Älgkorv, mortadella, brezaola, proscioutto, Camembert..lite italienska smaker kunde vi inte motstå :3)
* Julskinka
* Janssons frestelse
* Rökt lax
* Senapssill
* Hembakt vörtbröd
* Julost och julknäcke!
* Hemkärnat smör..mums
* Prinskorv
* Köttbullar (med smak av julmust och kryddpeppar!)
* Saffranscoleslaw
* Saffranspannacotta
* Vita delikatesskroppkakor

kgk
gkl

Det slutar inte här! Vårt gottebord dignar av godsaker (:

* Brända mandlar
* Pepparkakor i massor...
* Ädelost till pepparkakorna c:
* Tomtefudge
* Chokladtomtar!
oyop
hl
* Struvor (dom köpte jag faktiskt..)
* Zimstern (tyska julkakor, också köpta, speciella men goda!)
* Mandariner..apelsiner..
* Fikon
* Knäck
* Pepparnötter
* Saffransrenar
* Blandade nötter
och till sist...

PANDORO! Denna underbara italienska kaka kan man inte utesluta på jul. Mmm underbart! Men den är också köpt, har inte vågat pröva mig på den ännu...
+

Vad ska ni äta? :)

Pepparkakshus!

Idag har vi gjort klart pepparkakshuset som påbörjades igår (:
Det var första gången, och vi gjorde huset efter Arlas husmall, här finns den!


Det blev inte helt lyckat, men helt ok för första gången :3
12
Även ett litet minihus fick följa med!


tru

Jag ångrar lite att jag inte gjorde denna kristyren till mina pepparkakor, den är jättebra, även om man nog får byta ut ättika mot citron om man ska äta den. Degen är inte heller speciellt god att äta, och man får inte göra bitarna för tjocka, de sväller en hel del i ugnen. Det här receptet är från arkitekturmuséet, och det blir en hel del deg, skulle nog räckt till två stora hus gott och väl!

Vispa 1 äggvita skummig. Tillsätt 1 kork ättika och sedan runt 5 dl florsocker, ev. mer. Konsistenstens ska vara fast och det ska bli små toppar när du rör upp kristyren.

Pepparkaksdeg för pepparkakshus

123 dl strösocker
122 dl mörk sirap
121 msk bikarbonat
121 msk mald nejlika
121 msk ingefära
123 dl mjölk
12100 g smör
121 msk kanel
12ca 17 dl vetemjöl
Dag 1 : * Värm upp socker, sirap, smör och kyrddorna i en tjockbottnad kastrull.
* Tillsätt mjölken och låt svalna. Blanda bikarbonatet med mjölet i en separat skål. Häll i mjölkblandningen och arbeta ihop till en deg.
* Strö över lite mjöl och låt degen vila kallt i åtminstone ett dygn.
Dag 2: * Sätt ugnen på 175 grader. Knåda degen smidig och lättarbetad på lätt mjölat bakbord.
* Kavla ut degen ordentligt. Skär ut dina mallar. Grädda bitarna 12-15 min. Låt svalna.


Imorgon är det dags att handla för julmaten, så nu blir det hej och hå fram till jul :)

Brända mandlar i rött!

Så, här kommer ett litet recept på urgoda brända mandlar, med en vacker röd färg!

m1

Passar fint i vår nya röda skål från Indiska :)

m5

m6
Julens brända mandlar
runt 3-4 dl
12150 g sötmandel
12150 g strösocker
12½ dl vatten
121 tsk kanel
12några droppar röd karamellfärg

* Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp tills vattnet kokat bort och sockret torkat, rör runt då och då.
* Fortsätt värma mandeln tills sockret smälter lite igen, men det ska fortfarande ligga som klumpar runt mandlarna. Stjälp upp på en plåt och separera mandlarna med en gaffel.

Lätt som en plätt och suuupergott :3

Mini-christmas cupcakes!

Förut när jag stog i julbak fick jag över lite mjuk pepparkaksdeg, och då testade jag mina söta små mini-muffinsformar!

m1
Ganska söta blev dom c:
m2
Jag använde mig av det här pepparkaksreceptet, och sedan snodde jag ihop en vit choklad- och vaniljfrosting! Sedan kan man ju bara dekorera som man vill, fantasin sätter sina gränser! ;)
m3
m4
m3

Frostingen:
12Vit choklad (ca 30 g kanske, minns inte, beror på hur mycket man ska göra)
12Créme fraiche (jag hade inget annat hemma, men färskost går ju lika bra)
12½ tsk vaniljsocker
12florsocker

* Smält vit choklad över vattenbad och blanda sedan med creme fraichen. Tillsätt vaniljsocker. Häll på florsocker tills du får en ganska fast konsistens.
* Ställ in i kylen någon halvtimme om frostingen är för rinnig.

Dekorera hej vilt och njut av de små sötsakerna c:

Vinterslott i mjuk pepparkaka!

Julen bara stormar närmare! Lite synd, jag känner knappt att jag hunnit njuta, jag älskar verkligen julen och allt som hör till. Men några dagar är det kvar, och dessa ska fyllas med julmarknad, pulkamys, och massa mat och bak! Det är nämligen jag som står för allt sånt i år :3 men baket har jag mestadels klarat av, varje bord och yta svämmar över av kakor, fudge och nötter! Inatt satt jag uppe och glaserade de sista pepparkakorna, puh! Alla ska vara glaserade enligt mitt tycke, förutom dom som stoppats undan för att fyllas med ädelost ;)

Idag snodde jag ihop brända mandlar, recept ska jag slänga in inom kort! Men det blev också prövning på vår nya, superfina (men dyra) julform för mjuka kakor!
12
Kolla vilken fin kaka det blev!
v1
v3df
55
Den doftar något helt otroligt underbart också...
67
Fyllde helt enkelt formen med mjuk pepparkaka och silade över florsocker. Imorgon ska vi göra pepparkakshus härhemma så det kanske blir lite mer pyssel på det fina slottet, men det duger gott såhär med!
formen
Formen
Fick dock lite problem, gjorde först en dubbelsats, men den fyllde inte alls formen så då fick jag göra ännu en sats. Nu täcktes den inte riktigt då heller, men sen svällde den upp en hel del också så det löste sig. Men gisses vad mycket smet jag fick göra!

Mjuk pepparkaka
1250 g smör
123 dl vetemjöl
122 dl socker
122 tsk bakpulver
122 tsk vaniljsocker
122 tsk kanel
121 tsk ingefära
121 tsk malen kryddnejlika
121 tsk kardemumma
121 stort ägg
123/4 dl vispgrädde/créme fraiche
123/4 dl mjölk
12olja till formen

* Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
* Vispa ägget och häll ner det med det torra, tillsätt sedan vätskor och smör. Rör ihop till en smidig smet. Om du tycker att den är lite för kladdig kan du tillsätta lite mer mjölk.
* Pensla en 1½ l form (den jag använde var 2,6 l...) och häll ner smeten. Grädda 25 min i mitten av ugnen. Kontrollera med provsticka.
Tips! Smaksätt ev. med syltade apelsinskal, rivet apelsinskal eller varför inte lingonsylt!

Lucia :3

Glad Lucia!

Kommer ihåg att det snöade första gången på Lucia förra året, och det blev den första vita julen på länge i Sverige! Mys!

I Lördags bakade jag som sagt lussebullar, åh vad jag älskar det! Synd att det nog var sista gången på ett bra tag...
Man blir sugen på att baka nya såfort man ser ett recept!
l
Det blev lite olika former den här gången.

Stjärnorna blev mysiga!
nj
Och hjärtana :)
khkg
Mmm...vit choklad.

Använde mig av Ica Kurirens recept, med vissa ändringar!

Lussekatter
ca 34 st
1250 g smör eller margarin
125 dl mjölk
121 pkt jäst (helst röd)
121 tsk salt
12½ msk strösocker
12ca 13 dl vetemjöl
121,5 påse saffran (bara för att jag ääälskar saffran :>)
12½ tsk socker
12125 g mjukt smör
121½ dl strösocker
121 ägg
12ca 2½ dl vetemjöl
121 ägg till pensling
12russin
För vit chokladfyllning
12ca 60 g Marabou VinterVit
122 msk rumsvarmt smör (det ska helst vara lite kallare än rumstempererat)

* Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till 37 grader, alltså fingervarmt och häll i en bunke eller köksmaskin. Smula ner jästen och rör ut med degspadet. Tillsätt salt och socker. Blanda ner mjölet, lite i taget tills du får en lös deg. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
* Krossa saffran och socker i en mortel. Rör smör och socker poröst i en bunke och knäck sedan ner ägget. Tillsätt saffranet. Rör till en slät kräm.
* Tryck ett hål med knuten näve i den jästa vetedegen. I hålet lägger du sedan ner smörkrämen. Blanda degen med krämen och mjölet ordentligt. Knåda på rikligt mjölat bakbord.
* Om du vill ha vit choklad i dina lussar, smält chokladen över vattenbad. Rör smöret mjukt och smidigt och tillsätt chokladen.
* Kavla ut en platta av degen på bakbordet. Bred fyllningen över plattan och vik ihop. Skär små remsor på längden och rulla ut till korvar som du sedan formar som du vill. Det kan dock bli lite kladdigt om fyllningen råkas trycka ut på sidorna, men det är det värt :)
* Vill du inte ha fyllning gör du bara som vanligt, forma små korvar som du rullar till S eller valfria figurer!

* Lägg lussarna på en plåt och låt jäsa övertäckta på en ljummen plats ca 20 min. Ett tips är att ställa plåten över varmt vatten i diskhon.
* Pensla bröden med uppvispat ägg och tryck russin i snurrarna. Grädda ca 8 minuter på 250 grader tills de är vackert gyllenbruna. Låt svalna på galler.


Njuuut!
öjlgb
Är inte jästpaketen söta nu i jultid...? c:

12


Tomtefudge!

Hello!

Idag har jag som sagt bakat lussebullar med vit choklad (och vanliga), och himmel så lyckade dom blev! Underbara :D ska lägga in recept och bilder kommer!

Här är ett recept på ett julgodis som pryder vårt fina julbord, tomtefudge!

6


h



0



7



u

1210-12 skumtomtar

1250 g smör

122 dl socker

121 dl vispgrädde

12150 g vit choklad

* Klipp de stackars skumtomtararna i små bitar.

* Blanda bitarna med smör, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Värm på svag värme tills allt smält. Fortsätt småkoka i 10 minuter under omrörning.

* Hacka chokladen och rör ner och blanda om så massan blir slät. Tag grytan från plattan och häll upp i en smord form (ca 18x24). Ställ i kylen för att stelna och skär sedan i bitar!



Julen är här

Åh vad tomt det var här! Har haft en del trassel, sedan har jag knappt hunnit med datorn alls pågrund av allt julbak och paketinslagning!

Julen är verkligen underbar, överallt hemma ligger röda juldukar, tomtar sticker fram och en ständig doft av alla pepparkakor och apelsinerna som hänger i köket. Jag har bakat och knådat ihop så mycket kola och gott att dom blir alldeles snurriga hemma! Så nu står ett bord i köket där mandariner, pepparnötter, tomtefudge, knäck, små saffransrenar, polkagrisfudge, lussekatter och både glaserade och ofärdiga pepparkakor trängs! Jag plågar verkligen min stackars familj eftersom jag fått dom att lova att vänta till jul, annars tröttnar dom kanske :3 (kan man det..?)

Ska försöka slänga in recept, så håll utkik! Imorgon blir det iallafall till att baka en till sats lussekatter, det är så roligt! Det blir hälften vit choklad och hälften klassiska precis som förra gången!

Tills vidare, trevlig helg :)

Stdd



RSS 2.0