Pepparkakshus!
Idag har vi gjort klart pepparkakshuset som påbörjades igår (:
Det var första gången, och vi gjorde huset efter Arlas husmall, här finns den!
Det blev inte helt lyckat, men helt ok för första gången :3
Även ett litet minihus fick följa med!
Jag ångrar lite att jag inte gjorde denna kristyren till mina pepparkakor, den är jättebra, även om man nog får byta ut ättika mot citron om man ska äta den. Degen är inte heller speciellt god att äta, och man får inte göra bitarna för tjocka, de sväller en hel del i ugnen. Det här receptet är från arkitekturmuséet, och det blir en hel del deg, skulle nog räckt till två stora hus gott och väl!
Vispa 1 äggvita skummig. Tillsätt 1 kork ättika och sedan runt 5 dl florsocker, ev. mer. Konsistenstens ska vara fast och det ska bli små toppar när du rör upp kristyren.
Pepparkaksdeg för pepparkakshus
3 dl strösocker
2 dl mörk sirap
1 msk bikarbonat
1 msk mald nejlika
1 msk ingefära
3 dl mjölk
100 g smör
1 msk kanel
ca 17 dl vetemjöl
Dag 1 : * Värm upp socker, sirap, smör och kyrddorna i en tjockbottnad kastrull.
* Tillsätt mjölken och låt svalna. Blanda bikarbonatet med mjölet i en separat skål. Häll i mjölkblandningen och arbeta ihop till en deg.
* Strö över lite mjöl och låt degen vila kallt i åtminstone ett dygn.
Dag 2: * Sätt ugnen på 175 grader. Knåda degen smidig och lättarbetad på lätt mjölat bakbord.
* Kavla ut degen ordentligt. Skär ut dina mallar. Grädda bitarna 12-15 min. Låt svalna.
Imorgon är det dags att handla för julmaten, så nu blir det hej och hå fram till jul :)
Det var första gången, och vi gjorde huset efter Arlas husmall, här finns den!
Det blev inte helt lyckat, men helt ok för första gången :3
Även ett litet minihus fick följa med!
Jag ångrar lite att jag inte gjorde denna kristyren till mina pepparkakor, den är jättebra, även om man nog får byta ut ättika mot citron om man ska äta den. Degen är inte heller speciellt god att äta, och man får inte göra bitarna för tjocka, de sväller en hel del i ugnen. Det här receptet är från arkitekturmuséet, och det blir en hel del deg, skulle nog räckt till två stora hus gott och väl!
Vispa 1 äggvita skummig. Tillsätt 1 kork ättika och sedan runt 5 dl florsocker, ev. mer. Konsistenstens ska vara fast och det ska bli små toppar när du rör upp kristyren.
Pepparkaksdeg för pepparkakshus
3 dl strösocker
2 dl mörk sirap
1 msk bikarbonat
1 msk mald nejlika
1 msk ingefära
3 dl mjölk
100 g smör
1 msk kanel
ca 17 dl vetemjöl
Dag 1 : * Värm upp socker, sirap, smör och kyrddorna i en tjockbottnad kastrull.
* Tillsätt mjölken och låt svalna. Blanda bikarbonatet med mjölet i en separat skål. Häll i mjölkblandningen och arbeta ihop till en deg.
* Strö över lite mjöl och låt degen vila kallt i åtminstone ett dygn.
Dag 2: * Sätt ugnen på 175 grader. Knåda degen smidig och lättarbetad på lätt mjölat bakbord.
* Kavla ut degen ordentligt. Skär ut dina mallar. Grädda bitarna 12-15 min. Låt svalna.
Imorgon är det dags att handla för julmaten, så nu blir det hej och hå fram till jul :)
Vad har du på hjärtat?
Trackback