Tortanto con mozzarella e proscioutto

Bakade neapolitansk tortanto i veckan, något som min far inte kände till, trots sina rötter!

Underbart gott vetebröd, med mozarella, proscioutto (eller parma), oliver och basilika inbakt!
t
o0+
707+
9+
325

Tortanto
1 bröd
1215 g blå jäst
123 dl ljummet vatten
122 msk olivolja
121 msk honung
121 msk flingsalt
122½ dl durumvete
124 dl vetemjöl
12200 g skivad mozarella (gärna buffel)
12200 g parmaskinka
121 näve halverade oliver
12basilika
* Lös jästen i en skål med vattnet. Tillsätt sedan salt, honung och olivoljan.
* Häll i lite i taget av vete och mjöl, arbeta degen smidig.
* Lägg över en bakduk och låt jäsa runt 30 min.
* Lägg degen på mjölad bakyta, och tryck ut till en rektangel med fingrarna. Den ska vara ca 1 cm tjock.
* Fyll degen med mozarella, parmaskinka, oliver och basilika. Har du inte färsk basilika hemma kan du ta torkad, det går lika bra.
* Pensla med lite vatten på den yttersta kansten, och rulla ihop till en fin krans. Jag skar bort en liten bit deg innan fyllningen, och gjorde en fin fläta att dekorera med!
* Lägg över på en bakplåtspappersklädd plåt och jäs ytterligare en halvtimme. Sätt ugnen på 250 grader. Sänk värmen till 200 när du sedan ställer in tortanton. Grädda 20-25 min och låt svalna på galler!



Rekommenderas starkt till soppa, eller som det är, fantastiskt gott (och enkelt)!

1:a advent!

Oh första advent, så himla himla mysigt med all denna snö! :3

Jag bakade lussebullar och pepparkakor, bilder på pepparkaksen får jag lägga upp sen, dom ska glaseras först! :)
Mysfaktorn var hög, men äkta varm choklad (inget oboy här inte) och lussekatter med och utan vit choklad!
Mor, far och jag åkte innan fikat till Steninge Slotts julmarknad, åh så mys det var!
1

Jäsning på gång...

2
3

Dom vitprickiga signalerar till min laktosintoleranta fader att dessa ska icke förtäras!

Lelle

Mmmm :)

Scones i advent

Åh imorgon är det ju första advent! Och mysfaktorn är inte låg heller, men snö och allt. Underbart :)
Startade min dag klockan sex med att baka saffransscones med russin till far och mor, mycket uppskattat! Sen bakades det lussebullar och pepparkakor, men det tar vi sen!
S

S2




Saffran är gudarnas gåva till människan!
Det både smakar och doftar himmelskt :')

Nåja, här kommer receptet!

Saffransscones
4 stycken
121 g saffran
122 dl mjölk
127-8 dl vetemjöl
121½ tsk bakpulver
12½ tsk salt
12ca 2 nävar russin
12½ dl muscovadoråsocker
12125 g kallt smör
121 ägg
12Mjölk/vatten
* Blanda mjölk och saffran i en kastrull och låt det koka upp. Ta från plattan och låt svalna.
* Sätt ugnen på 250 grader.
* Blanda i en skål samman alla torra ingredienser plus russin. Tärna smöret.
* Klicka i smöret lite i taget och arbeta samman med mjölblandningen. Häll därefter ner saffransmjölken och ägg och arbeta ihop till en deg. Tillsätt ev. lite mer mjöl om det behövs.
* Dela degen i fyra delar, rulla varje del till en liten boll och lägg på en pappersbeklädd plåt. Platta ut bollarna med händerna när de är på plats.
* Pensla sconesen med lite uppvispat ägg och mjölk/vatten och strö lite muscovadosocker över. Toppa tillsist med två russin på varje.
* Grädda mitt i ugnen ca 10 min, eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Servera efter smak, som dom är eller exempelvis med lite vispgrädde!

Och hörnini, detta är mitt bidrag till Månadens blogg på Matfeed.se!
12

Ikon



Mina macarons

Denna lördag började med att jag som vanligt bakade bröd och bullar till Lanthandeln, under djup nedstämdhet över att min älskade snö smälte bort...
Efter det bestämde jag mig för att testa på macarons! Ljuvliga små skapaleser, inte sant!
OJ OJ OJ vad svårt det var att få dom fina, allt som allt tog det mig 3½ timme att få ihop vidundren...
Men det är alltid roligt att testa något nytt :) och första gången blir nästan aldrig bra, fast hyfsade blev dom tycker jag, om än lite stora!

Det blev julinspirerade macarons med vit choklad- och mintfyllning.

Julmacarons

Haha kolla storleksskillnaden :D

Julmacarons2

Du behöver: * 100 g skållade mandlar
* ca 3 äggvitor
* 200 g florsocker
* 4-5 msk socker

Fyllning: * ½ pkt färskost
* ca 50 g vit choklad
* pepparmintsarom
* florsocker


jm

jk.

Så här går det till!
* Låt äggvitorna stå framme ett par timmar i rumstemperatur, gärna över dagen.
* Finmal mandeln. Använd en sil för att få bort oönskade stora bitar. Blanda med florsockret.
* Vispa vitorna tills de börjar skumma, då häller du i sockret, matsked för matsked tills smeten är tjock och glansig.
* Häll i mandeln försiktigt och rör ihop med en slickepott. Om du vill ha färg så häll nu i det.
* Fyll en spritspåse och spritsa ut små klickar på en plåt. Gör inte så stora klickar och var generös med mellanrummen, annars flyter dom mer än gärna ihop. Låt vila 30-60 min tills klickarna stelnat lite och fått en "hinna" över sig.
* Värm ugnen till 175 grader. Grädda macaronsen 8-10 min. Låt svalna en stund, lossa försiktigt med en stekspade från plåten och fyll med valfri fyllning.

Vit choklad- & pepparmintsfyllning:
* Häll ost i en skål. Smält chokladen över vattenbad och blanda sedan med färskosten. För att få en fylligare konstistens, häll på florsocker tills du är nöjd. Smaka av med pepparmintsarom. Ställ in i kylen en stund.

Magnifique!

Bloglovin

Följ min blogg med bloglovin

Kralliga kroppkakor!

Vad kan vara bättre än att inleda med ett inlägg om kroppkakorna jag gjorde häromkvällen? :)
Som sagt blev de lite kralliga, det var faktiskt min näst första gång..ha överseende!

Men goda vart dom, även om dom inte är helt klotformade! Hälften hade den traditionella fyllningen, rimmat sidfläsk, och hälften hade kantarell/bacon fyllning! Mums :)

Jag gjorde degen och fyllningen dagen innan, det är att föredra! Man sparar lite tid också ;)

4 port 40 min


* Koka 1 kg potatis (gärna vinterpotatis). Skala och pressa genom potatispress och låt kallna helt.


* Stek 175 g tärnat, rimmat fläsk och 1½ gul lök knaprigt, eventuellt med lite fett om fläsket är magert.  Strö över kryddpeppar och låt fyllningen svalna.


* Blanda potatis med 2 uppvispade ägg, 2½ dl mjöl och 1 tsk salt. Arbeta ihop degen så att den blir fast, men knåda den inte! Lägg på ett bakbord och forma till en rulle.


* Skär den i jämnstora bitar. Gör en liten fördjupning med fingret i varje bit, lägg i knappt 1 msk fyllning och rulla ihop till runda bullar.


* Lägg halva satsen åt gången i kokande vatten (1,5 tsk salt per liter vatten) i en stor gryta. Låt kroppkakorna sjuda tills de flyter upp, sedan i ytterligare 5 minuter. Smält eller skira smör och servera detta till kroppisarna tillsammans med lingonsylt!



.

Mycket överflödigt fett..

-

Mmmm..kryddpeppar..!

Kroppkakor!
Klara! :)

RSS 2.0